Εμπρός για μια καριέρα στη Χαβάη!

Rosa

Η ιστορία της Rosa ξεκινά όταν δεν πέρασε στις σχολικές εξετάσεις των μαθηματικών και έχασε το κουράγιο και τον ενθουσιασμό της. Εννέα μήνες μετά έχει αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση, έχει μεγάλα όνειρα και βοηθά τους συμμαθητές της στα μαθηματικά.
Το σκοτάδι πέφτει σιγά σιγά στην πόλη του Γκρατς και το κίτρινο φως από τους φανοστάτες φωτίζει τους δρόμους του. Τα κοντινά εστιατόρια και καφέ προσκαλούν τους περαστικούς να ξαποστάσουν για λίγο από την τσουχτερή παγωνιά. Ωστόσο, η Rosa και η μητέρα της συνεχίζουν προς τον προορισμό τους, το κέντρο μάθησης KUMON.

Rosa + Mutter

Εδώ την παρακολουθώ: Την πόρτα διασχίζει ένα ξανθό κορίτσι με αυτοπεποίθηση και χαλαρό χαμόγελο. Βλέπω πώς την χαιρετά η παιδαγωγός της, Anke, χτυπώντας την ελαφρά στην πλάτη. Κοιτάζονται και διαισθάνομαι την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους. Η Rosa κάθεται στη θέση της και αρχίζει να λύνει τις ασκήσεις με κλάσματα. Αποπνέει ηρεμία και αυτοπεποίθηση, καθαρογράφει τις λύσεις, τις ελέγχει και συνεχίζει με σταθερό ρυθμό.
«Πρόκειται προφανώς για μια τέλεια μαθήτρια. Γιατί βρίσκεται εδώ; Πάντως δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τα μαθηματικά», θα σκέφτεστε ενώ διαβάζετε την ιστορία της.
Η Anke έρχεται μεμιάς προς το μέρος μου και μου ψιθυρίζει στο αυτί: «Όταν η Rosa ήρθε εδώ πριν από εννέα μήνες, δεν μπορούσε να προσθέσει το 6 με το 8, χρησιμοποιούσε τα δάχτυλά της και ήταν πολύ αποθαρρημένη και αγχωμένη.» Αλήθεια; Όταν τη βλέπει κανείς τώρα, εντυπωσιάζεται με την αλλαγή!

Θέλω να μάθω περισσότερα για τη Rosa από τη μητέρα της. «Αρχικά, δήλωσα την κόρη μου εδώ κυρίως γιατί δεν ήταν καλή στα μαθηματικά. Δεν πέρασε τις εξετάσεις του σχολείου», μου διηγείται. «Τώρα, όμως, έχει βελτιωθεί πολύ και μάλιστα έχει προχωρήσει πέρα από το επίπεδο της τάξης της στο σχολείο. Αν θέλω να συνεχίσει με τη μέθοδο KUMON; Μα φυσικά! Πλέον εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τον εαυτό της και τις ικανότητές της. Έχει ανοιχτεί προς τον κόσμο και έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Το όνειρό της είναι ξεκάθαρο: Θέλει να εργαστεί στη NASA και να ζήσει στη Χαβάη», μου εκμυστηρεύεται η μητέρα της χαμογελώντας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον στόχο μας, για να κατευθύνουμε προς τα εκεί τις προσπάθειες και την ενέργειά μας. Δεν αρκεί να ξέρεις πού θες να πας και να έχεις αυτοκίνητο. Πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη, να συνεισφέρεις το μερίδιο σου, όπως η Rosa.
Καθημερινά κάνει τις ασκήσεις της KUMON, τελειοποιεί τις δεξιότητές της, είναι πρόθυμη να γνωρίσει και αντιπαρατεθεί με το άγνωστο, διορθώνει τα λάθη της συνεχώς και μαθαίνει από αυτά, αντέχει τις αναποδιές και αναζητά πάντα τη θετική πλευρά στα εμπόδια και τις δυσκολίες. Ίσως όλα όσα κάνει σήμερα με τη μέθοδο KUMON την οδηγήσουν αύριο στο να πετύχει τον στόχο της.