«Για τους γιους μας, το πρόγραμμα KUMON συμπληρώνει ιδανικά το νηπιαγωγείο.»

PaulΈνα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα οι γονείς του Paul κάθονταν στην καφετέρια και παρατηρούσαν τον γιο τους να παίζει με τα αγαπημένα του ζωάκια. Ξεχώριζε τους σκύλους, τους έβαζε σε μια σειρά και τους μετρούσε. Μετά, κοίταξε τους γονείς του και είπε. «Θέλω να κάνω ό,τι έκανε το μεγάλο αγοράκι στο τρένο.» Το «μεγάλο αγοράκι» ήταν δέκα χρονών και μάθαινε μαθηματικά στο Kumon.

Ο Paul ξεκίνησε το πρόγραμμα Kumon, όταν ήταν τεσσάρων χρονών. «Στο νηπιαγωγείο παίζει και καλά κάνει. Αλλά το πρόγραμμα Kumon του δίνει τροφή για σκέψη. Τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται με πολύ καλό αποτέλεσμα. Με το πρόγραμμα Kumon ο Paul έχει περισσότερη ισορροπία. Μας πήρε λίγο καιρό να προσέξουμε ότι ο γιος μας χρειάζεται την πρόκληση για να μάθει. Μαθαίνει μόνος του να γράφει, να διαβάζει και να κάνει υπολογισμούς. Απολαμβάνει τις στιγμές που ανακαλύπτει κάτι μόνος του. Όταν βρίσκει τη σωστή λύση, είναι πολύ περήφανος για τον εαυτό του, χοροπηδά και έρχεται τρέχοντας να μας δείξει τι κατάφερε», λέει ο μπαμπάς του.

Paul_2Ο Paul είναι τώρα πεντέμισι χρονών και μαθαίνει πολλαπλασιασμό. Η εκπαιδεύτριά του, Sonja Graf, δηλώνει γεμάτη περηφάνια: «Ο Paul καταλαβαίνει πολύ γρήγορα νέες μαθησιακές έννοιες. Είναι πάντα ανυπόμονος να δει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και διψά για μάθηση. Για παράδειγμα, όταν βλέπει έναν άλλο μαθητή να κάνει διαίρεση, με ρωτά: ‘Αυτό τι είναι; Θέλω να το κάνω κι εγώ.’ Θέλει να μάθει τα όριά του και διασκεδάζει με την όλη διαδικασία. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει αυτήν τη μέθοδο τόσο ενδιαφέρουσα. Το Kumon δεν βάζει κανένα όριο στη μάθηση των παιδιών.»

Ήταν συναρπαστικό να παρατηρώ τον Paul στη διαδικασία αυτή. Έβλεπα πώς έλαμπαν τα μάτια του, πόση αυτοπεποίθηση είχε και με πόσο ζήλο συμπλήρωνε τις ασκήσεις που είχε μπροστά του. Σήκωνε το βλέμμα μόνο λίγες φορές, για να δει τον μικρότερο αδελφό του που καθόταν μερικές σειρές μακριά του.

«Ο Hendrik είναι μόλις τριών χρονών, αλλά θέλει να κάνει ό,τι και ο μεγαλύτερος αδελφός του», λέει ο μπαμπάς. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα χαιρόταν τόσο πολύ το μάθημα. Έχει κάνει και αυτός μεγάλη πρόοδο, κάτι που είναι πραγματικά εκπληκτικό. Ναι, τα παιδιά πρέπει να παίζουν και ο ίδιος παίζει όπως τα παιδιά της ηλικίας του. Αλλά με το Kumon η μάθηση και το παιχνίδι συνδυάζονται. Βλέπω ότι πρέπει να εξασκηθεί περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το Kumon προσαρμόζεται στις ικανότητες του κάθε παιδιού.»