Κάθε μέρα είναι μια μικρή νίκη

Maria studying image 2Είναι Σάββατο πρωί. Ένα οχτάχρονο κοριτσάκι με μαύρα κυματιστά μαλλιά μπαίνει χαμογελώντας στο εκπαιδευτικό κέντρο Kumon. Τη λένε Maria. Κάθεται στη θέση της γρήγορα και κοιτά με ανυπομονησία τις μαθηματικές ασκήσεις μπροστά της. Σημειώνει την ώρα έναρξης, κρατώντας το μολύβι στο χέρι γεμάτη προθυμία. «Για να δούμε τι άλλο θα μάθω σήμερα», λέει.

Συμβαίνει στα αλήθεια αυτό; Μάλλον αναρωτιέστε: Πώς γίνεται ένα παιδί να θέλει να λύσει μαθηματικές ασκήσεις το Σάββατο το πρωί και να είναι και χαρούμενο;

Ήθελα να ρωτήσω τη μητέρα. Στο μεταξύ η Maria φαίνεται να διασκεδάζει και να παραβγαίνει με το ρολόι. «Το Kumon της δίνει μια καλή αίσθηση αυτοεκτίμησης», λέει η μητέρα της, Christina. Γιατί; Γιατί βρίσκει τις λύσεις εντελώς μόνη της. «Για μένα είναι μυστήριο πώς μπορεί να κάνει μόνη της πολλαπλασιασμό! Δεν με ρωτά τίποτα. Την αφήνω να δουλέψει στην ησυχία της.»

Μετά η Christina μου διηγήθηκε τις οικογενειακές διακοπές, όπου η κόρη της ζήτησε να πηγαίνει στο Kumon. «Θέλει η ίδια να μαθαίνει περισσότερα, ακόμη και στις διακοπές.»Maria + KI

Απίστευτο, σκέφτομαι. Η χαρά που της δίνει το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό κίνητρο και δεν την αφήνει. Ανακάλυψε μόνη της πώς να κάνει πολλαπλασιασμό. Ουάου. Δεν μπορεί να το έμαθε στο σχολείο, αφού στο Kumon κάνει ασκήσεις που αντιστοιχούν στην επόμενη σχολική χρονιά.

Και αυτό μόλις έξι μήνες αφού άρχισε στο Kumon.

Η μητέρα της Maria είναι χαρούμενη και περήφανη. Ενώ συνεχίζει να διηγείται, έχω την εντύπωση ότι έχει ήδη καταλάβει πως το Kumon δεν πρόκειται μόνο για μαθηματικά. Όπως και με τόσα άλλα παιδιά που έχουν εγγραφεί στο Kumon, οι δυνατότητες της Maria αξιοποιούνται στο έπακρο. Και όσο περισσότερο αξιοποιούν τα παιδιά τις δυνατότητές τους, τόσο περισσότερο αυτό λειτουργεί προς όφελός τους. Κάθε μέρα είναι μια μικρή νίκη: «Μπορώ μόνος μου», «είμαι ικανή», «τα κατάφερα», «το έκανα όλο σωστά».

Maria + Shimizu + DanielaΒιώνοντας αυτήν τη χαρά, αλλάζουν και στάση. Ίσως εξαφανίζονται τα συναισθηματικά εμπόδια και οι δυνατότητες τινάζονται στα ύψη, όταν τα παιδιά αναγνωρίζουν τι μπορούν να καταφέρουν και τι συναισθήματα τους προκαλεί αυτό. «Η κόρη μου έχει σίγουρα περισσότερη αυτοπεποίθηση.» Η Christina κλείνει τα μάτια της γεμάτη περηφάνια και, ενώ συνεχίζει τους επαίνους, ανοίγει διάπλατα η πόρτα και βλέπω μια Maria που λάμπει από χαρά να τρέχει στη μητέρα της, αγκαλιάζοντάς τη σφιχτά.

Με αυτήν την ωραία εικόνα στο μυαλό, αναρωτιέμαι τι άλλο έχει μάθει μέχρι σήμερα η Maria. Για να πετύχουμε κάτι που δεν έχουμε πετύχει ποτέ, πρέπει να μάθουμε κάτι που δεν μάθαμε ποτέ. Όπως είπε και ο Mark Twain: Το μυστικό για να γίνεις κάτι, είναι να ξεκινήσεις. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει σήμερα κιόλας κάτι καινούριο.