Συνήθεις απορίες σχετικά με τη μέθοδο μάθησης Kumon

Q: Σε τι διαφέρει η μέθοδος Kumon από τα ιδιαίτερα μαθήματα ή τα φροντιστήρια;

Η Kumon προσφέρει πολύ περισσότερα από τα ιδιαίτερα και διαφέρει από τα παραδοσιακά μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο. Η μέθοδος Kumon, αντί να προετοιμάσει τα παιδιά για συγκεκριμένο τεστ ή αξιολόγηση, τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν μόνα τους, με εξατομικευμένη καθοδήγηση και προσεχτικά σχεδιασμένα φυλλάδια ασκήσεων.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο μαθητής της μεθόδου Kumon γνωρίζει την επιτυχία αναπτύσσοντας ικανότητες αυτόνομης μάθησης και εμπιστοσύνη στις δικές του ικανότητες. Οι μαθητές της μεθόδου Kumon, επομένως, δεν εξαρτώνται ποτέ - ούτε και περιορίζονται - από τις δεξιότητες και τις γνώσεις των άλλων.

Q: Η μέθοδος Kumon απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή σε χαρισματικά παιδιά;

Και στα δύο, αλλά και σε κάθε παιδί στο ενδιάμεσο. Μπορούμε να το ισχυριστούμε αυτό επειδή προσεγγίζουμε εξατομικευμένα την εκπαίδευση και κάθε φορά θέτουμε το ερώτημα: «Τι είναι καλύτερο για το συγκεκριμένο παιδί;» Μετά από ένα διαγνωστικό τεστ διαμορφώνεται πρόγραμμα άσκησης για να αναπτυχθεί η ικανότητα του παιδιού και να προοδεύσει πέρα από το Διεθνές Πρότυπο Kumon, ανεξάρτητα από το σημείο που ξεκινάει το καθένα. Η Kumon καλωσορίζει μαθητές με συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες, προικισμένα και χαρισματικά παιδιά και όλα όσα πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν περισσότερα και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Q: Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς τη μέθοδο Kumon;

Οι μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν τη μέθοδο Kumon σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχουμε παιδιά ακόμα και 2 χρονών που μαθαίνουν με τη μέθοδό μας, αλλά και παιδιά που προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί, τόσο νωρίτερα θα αρχίσει να αναπτύσσει δεξιότητες για να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ότι η οικογένειά σας είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μάθηση μακράς διαρκείας, η Kumon θα είναι έτοιμη να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας.

Q: Τι σχέση έχει η ηλικία του παιδιού με τα προγράμματα Kumon;

Δεν έχει καμία σχέση. Οι μαθητές της μεθόδου Kumon προχωρούν ανάλογα με τις ικανότητές τους και όχι την ηλικία. Παρ’όλα αυτά πιστεύουμε ότι κάθε παιδί έχει απεριόριστες δυνατότητες και μπορεί, σε τελική ανάλυση, να χειριστεί ύλη προχωρημένου επιπέδου με εξατομικευμένη καθοδήγηση στο σωστό ρυθμό. Έχουμε συνομήλικα παιδιά που μελετούν διαφορετικό υλικό και παιδιά διαφορετικής ηλικίας που μελετούν το ίδιο υλικό. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του μαθητή και όχι από την ηλικία του.

Q: Πώς βοηθάει η μέθοδος Kumon το παιδί μου με τη μάθηση του στο σχολείο;

Η μέθοδος Kumon, ως διεθνές πρόγραμμα, δεν ακολουθεί τη διδακτέα ύλη, αλλά αντιθέτως συμπληρώνει τη διδακτέα ύλη των σχολείων ανά τον κόσμο. Βασικός στόχος της μεθόδου Kumon είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες αυτόνομης μάθησης. Για να το κατορθώσει αυτό, η μέθοδος Kumon προχωράει τους μαθητές πέρα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται στο σχολείο, τους παρέχει μαθησιακό υλικό που δεν γνωρίζουν και τους προκαλεί να αναπτύξουν νέες στρατηγικές μάθησης για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέες προκλήσεις.

Οι δεξιότητες αυτόνομης μάθησης, από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν, βελτιώνουν και τις επιδόσεις των μαθητών και στα υπόλοιπα μαθήματα. Πιστεύουμε ότι κάθε μαθητής της μεθόδου Kumon έχει το δυναμικό να ασχοληθεί με προχωρημένη ύλη, πέρα ακόμα και από το επίπεδο που καθορίζουν τα διεθνή πρότυπα για την ηλικία του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αξιοποιεί όσο καλύτερα γίνεται τις γνώσεις και τις ικανότητες που αποκτά στο σχολείο και να επιτυγχάνει σε διεθνές επίπεδο.

Η μέθοδος Kumon λειτουργεί ακριβώς στο βέλτιστο επίπεδο μάθησης για τον κάθε μαθητή - ανεξαρτήτως ηλικίας - φροντίζοντας το υλικό που επεξεργάζεται το κάθε παιδί να διευρύνει και να καλλιεργεί τις δεξιότητές του, την αυτοπεποίθηση του, και την ικανότητά του. Αυτού του είδους η εξατομίκευση είναι ένα στοιχείο που κάνει το πρόγραμμα μοναδικό και το καθιστά αποτελεσματικό συμπλήρωμα της διδακτέας ύλης του σχολείου.

Q: Γιατί οι μαθητές της μεθόδου Kumon συμπληρώνουν φυλλάδια ασκήσεων κάθε μέρα;

Η καθημερινή εργασία είναι όντως μια δέσμευση που προϋποθέτει αφοσίωση και επιμονή, ακόμα και όταν η απαιτούμενη εργασία είναι αρκετά εύκολη. Έχουμε υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση καθώς η καθημερινή ολιγόλεπτη άσκηση με την κατάλληλη ποσότητα εργασίας είναι αποτελεσματικότερη από την πολύωρη άσκηση με διαλείμματα μεταξύ των ημερών εργασίας. Ο μαθητής μαθαίνει καλύτερα και βελτιώνεται περισσότερο καθώς εφαρμόζει αμέσως όσα έχει μάθει προηγουμένως. Επίσης, αυτή η αίσθηση ρουτίνας καλλιεργεί έναν αποτελεσματικότερο τρόπο μάθησης και εν γένει μια θετική στάση προς τη μάθηση.

Q: Γιατί η μέθοδος Kumon δίνει τόση βαρύτητα στη χρονομέτρηση της εργασίας;

Η ευχέρεια είναι ζωτικής σημασίας στην άρτια γνώση ενός αντικειμένου. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η ακρίβεια για μια εργασία, χρειάζεται και ταχύτητα. Μπορεί να βρίσκεις την απάντηση στο 8x7, αλλά το να θυμηθείς την απάντηση γρήγορα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η ευχέρεια, και όχι μόνο η ακρίβεια, είναι απαραίτητη εφόσον επιθυμείτε το παιδί σας να χειρίζεται αποτελεσματικά πιο απαιτητική ύλη.

Q: Πώς διδάσκεται ο μαθητής της μεθόδου Kumon;

Η μέθοδος Kumon αποτελεί πρόγραμμα αυτομάθησης. Καθώς η μέθοδος Kumon επιδιώκει να αναπτύξει δεξιότητες αυτομάθησης, το κέντρο μάθησης Kumon δε διαθέτει δάσκαλο σε τάξη με μαθητές. Τα προσεκτικά σχεδιασμένα φυλλάδια ασκήσεων διδάσκουν στους μαθητές πώς να βρίσκουν την απάντηση μόνοι τους, ενώ ο παιδαγωγός τους καθοδηγεί σε όλη τους την προσπάθεια. Ρόλος του παιδαγωγού είναι να παρατηρεί την εργασία του παιδιού, να φροντίζει να προχωράει με το σωστό ρυθμό και να διαμορφώνει την ύλη εργασίας ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού.

Q: Πόσο θα πρέπει να βοηθάω το παιδί μου στο σπίτι;

Πίσω από κάθε επιτυχημένο μαθητή βρίσκεται ένας υποστηρικτικός γονιός και αυτό ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη μάθηση με τη μέθοδο Kumon. Το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να λύνει τις ασκήσεις που έχει σε καθημερινή βάση, αυτόνομα, καθώς κάθε φυλλάδιο ασκήσεων βασίζεται σε δεξιότητες που έχει ήδη αναπτύξει στο προηγούμενο επίπεδο. Το παιδί σας μπορεί βέβαια να σας ζητάει βοήθεια, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε, όσο περισσότερο γίνεται, να εργάζεται μόνο του.

Για να βοηθήσετε στη μάθηση του παιδιού σας στο σπίτι, θα πρέπει:
• να του παρέχετε τακτική ώρα και χώρο για να εργάζεται
• να φροντίζετε ότι στο χώρο μελέτης μπορεί να εργαστεί απερίσπαστο
• να ελέγχετε την εργασία της κάθε ημέρας, ώστε να διορθώνει το παιδί σας τυχόν λάθη που έχει κάνει.
• να το επιβραβεύετε και να το ενθαρρύνετε πολύ
• να διατηρείτε καλή σχέση επικοινωνίας με τον/την παιδαγωγό σας.